Uppdaterad 2015 09 10

Vittinge Byalag

 

Byalaget arrangerar årligen ett sort antal evenemang och familjedagar som Julgransplundring i församlingshemmet, äggletning i parken för de små innevånarna, Valborgsmässofirande med brasa, fyrverkeri, körsång och högtidstal, Nationaldagsfirande i Parken, trivselkvällar med teater och grillning i parken osv.


Det låter säkert lite lantligt småromantiskt med byalag, som inte har någon tydlig motsvarighet i stora städer. Men det är viktigt för de små samhällenas sammanhållning och det är främst byalagen som står för utveckling, när kommunens pengar och förmåga inte räcker till allt.

Vi ser gärna att du och din familj också blir medlemmar och medarbetare. Välkommen att ta kontakt med oss. Årsavgiften för år 2014 är 150:- per familj och kan sättas in på Bankgiro 5721-7366. Kontakta oss på info@vittingebyalag.se

Tenabadet.


Tenabadet är ett av Upplands populäraste friluftsbad, som sommartid besöks av tusentals människor från hela nordvästra Uppland och Uppsala. Badet är idag ett s.k. ”smultronställe” och vårdas i ett gemensamt samarbete mellan Upplandsstiftelsen och Heby kommun. Det innebär bl.a. särskild marknadsföring av turistnäringen i Uppsala län och skötsel av den unikt fjärilsrika omgivningen, som idag sköts som för ”länge sen”. Vittinge Byalag sköter badet med ett mindre ekonomiskt stöd från kommunen. Friluftsbad sommartid är en svensk tradition. Sommaren blir inte riktigt fullständig förrän barn och föräldrar fått sola och plaska i erforderlig utsträckning. Tenabadet har Sveriges blötaste vatten. Känn själv.

Tenabadet har idag flytbryggor. Kiosk och omklädningslokal har elektrifierats med belysning, frys och kylskåp. Städning, gräsklippning och allmän omvårdnad sköts av Byalaget.


Vittingeparken.
Vittingeparken, som omsjungs av Owe Thörnqvist, är en av Sveriges mest kända friluftsparker, samtidigt som den är tämligen ensam inom ett stort område. Det betyder att parken inte bara är en tillgång för Vittinge, utan fastmer en fest- och underhållningsplats för ett område som sträcker sig från Uppsala längs väg 72 ända fram till Sala i väster. Det omfattar samhällen som Vänge, Järlåsa, Morgongåva och Heby. Men parken har potential att bli en av landets riktigt stora dans och teaterparker med besökare året runt.


Vittingeparken, som tillkom 1936 inom ramen för Vittinge Folkets Park och Husförening, har genom de senaste årens ideella insatser försetts med nytt och större dansgolv. Den gamla scenen har ersatts med en ny, stor och modern scen som rymmer även stora orkestrar eller teateruppsättningar. Där finns nu även omklädningsrum för män respektive kvinnor, dusch, kök, förråd och ett sammanträdesrum för 20 personer. Detta har åstadkommits genom gåvor från befolkningen och ideellt arbete.


Man blir väderberoende med en dansbana utan tak och det skapar otrygghet vid planering av arrangemang. Med en takförsedd anläggning kan dans- och underhållningsverksamhet drivas året runt. Takstolar har byggts och rests, taktegel ska strax läggas på, elektriska arbeten har genomförts. Vi står strax inför det faktum att Vittinge kan förse bygden med en modern och fantastisk anläggning för allas förnöjelse. Parken lämpar sig väl för födelsedagsfirande, skolavslutningar och vigseltillställningar.


Hem_OLD_files/Valborg%202014.docx
Heby_kommun.html

Vittinge Byalag

Vittinge Byalag har till syfte att partipolitiskt och religiöst obundet tillvarata bygdens och dess innevånares intressen, att verka för allmännyttiga, kulturella och välgörande ändamål, samt hos kommunala och andra myndigheter och organisationer framföra krav och önskemål för bygdens bästa. Ja, så står det i stadgans andra paragraf. Byalaget är i dag en betydande faktor för samhällsutveckling i vid bemärkelse. I Vittinge Byalag är sträng taget hela samhället med på medlemslistan. Människor bidrar på olika sätt till veksamhetens bästa och stärker därmed sammanhållningen. De senaste åren har ett enastående arbete utförts med att bygga om Vittingeparkens dansbana och scen till modern standard, allt i form av ideellt arbete, med pengar som invånarna har skänkt. Arbetet fortsätter nu hösten 2012 med att taklägga dansbanan. Inom kort kan bygden därför visa upp en toppmodern anläggning för dans, teater och andra evenemang. Byalaget har skapat en stark bysammanhållning och har blivit en betydande kraft för samhällets utveckling.

Vittinge Byalag, Vittingeparken och Tenabadet

är tillsammans en treenighet, som bäst bör beskrivas i samma text. Vittinge Byalag, som bildades 1977, är en betydande förening med högsäte i Vittinge och omfattar i första hand Vittinge samhälle med omgivningar. Men dessutom är Byalaget hela socknens förening och är därför av intresse för och öppet för alla 2 450 invånare i socknen. Det kan redan nu framhållas att socknen har tre större samhällen; Vittinge, Morgongåva och Julmyra. Där är Vittinge socken unik inom kommunen, då övriga socknar bygger på varsitt samhälle. Morgongåva med 1 500 invånare är belägen längs två underbart vackra sjöar, Ramsjön och Axsjön. Julmyra är hästsportens ”Mecka” och har bl.a. en travbana av Solvalla-standard                      


Julmyra Horse Centerhttp://www.julmyrahorsecenter.se

SENASTE NYTT:

KONTAKTA OSS               Styrelsen för 2015Kontakta_oss.html
Byalagets arkivArkivet.html
Runstenen 
i EdinburghRunstenen_i_Edinburgh.htmlRunstenen_i_Edinburgh.htmlRunstenen_i_Edinburgh.htmlshapeimage_8_link_0shapeimage_8_link_1
MålarmästarenMalarmastaren.html
VITTINGEhttp://www.pro.se/Distrikt/Uppsala-Lan/Samorganisationer/Heby-Samorganisation/Foreningar/Vittinge/
Vittinge Bibliotekhttp://www.bibli.se/default.aspx?id=100370&refid=101720
UL Bussar
http://www.ul.se/Global/Resa/Tidtabeller_pdf/RegionH2014//H848_web.pdf
Vittinge, Nobelpriset och Pär LagerkvistPar_Lagerkvist.html
Runstenar i Vittinge sockenRunstenar_i_Vittinge_socken.html

Aktivt dokument1

Vittinge Kyrkahttp://www.vittingekyrka.se
FlygfotonVittinge_fran_luften.html
Vittinge och Morgongåva 
från luftenVittinge_fran_luften.html
Morgongåvahttp://www.morgongava.seVittinge Byalag 
på facebookhttp://www.facebook.com/pages/Vittinge-Byalag/232364750225821

Vittinge 
i 
Heby kommunVittinge_i_Heby_kommun.html

Bygga och bo
i 
VittingeBygga_och_bo_i_Vittinge.html

Boken
om 
Julmyra
  Julmyra.html
MorgongåvaMorgongava.html
www.flygmuseum.comhttp://www.flygmuseum.comhttp://www.flygmuseum.comshapeimage_41_link_0
Uppsalapendeln 
http://www.ul.se/Global/Resa/Tidtabeller_pdf/UpptagetH2014//SalaUppsalaH2014.pdf
 848http://www.ul.se/Global/Resa/Tidtabeller_pdf/RegionH2014//H848_web.pdf
Vi som vill ha tågstopp i Vittingehttp://www.facebook.com/pages/Vi-som-vill-ha-t%C3%A5gstopp-i-Vittinge/235263046602572
Heby_kommun.html
Vittinge ByalagHeby_kommun.html
Inlagor, presentationer, möten, uppföljningHeby_kommun.html
Hyra Vittingeparken?
Klicka!Alkohol.htmlAlkohol.htmlhttp://livepage.apple.com/shapeimage_51_link_0shapeimage_51_link_1
Spinn & Vävhuset
    i Vittingehttp://www.vittingespinnochvav.se

Heby vårdcentralhttp://www.lul.se/sv/Vard-halsa/Sjukvard/Primarvard/Alla-vardcentraler-A-O/Heby-vardcentral/
Distriktsköterske-mottagning Morgongåvahttp://www.1177.se/Hitta-vard/Uppsala/Kontakt/Distriktsskoterskemottagning-Morgongava/
Apoteket Kronan
Hebyhttp://www.apoteksinfo.nu/apotek/apoteket_kronan_heby-375

Anslagstavla

BOKNINGSKALENDER
KLICKAHyra_parken.html
ENFLOS MUSIKFÖRENING
KAMMARMUSIK 
av yppersta klass
I HEMMILJÖ
www.enflosmusikforening.123minsida.se
 http://www.enflosmusikforening.123minsida.sehttp://www.enflosmusikforening.123minsida.sehttp://www.enflosmusikforening.123minsida.seshapeimage_62_link_0shapeimage_62_link_1
Karl-Rudolf_for_byalaget.html
Klicka till Karl-Rudofs egen sida!Karl-Rudolf_for_byalaget.html
Morgongåva
Boxningsklubbhttp://www5.idrottonline.se/MorgongavaBK-Boxning/
 Bli medlem i Vittinge ByalagBli_medlem.html
Lp uppvaktar och hyllar Jens Erik Skoglöv i Morgongåva för sina samhällsinsatser.r.Jens_Skoglov.html